Etika

 

Tantárgy: Etika

Osztály: 4.

Téma: Nemzeti ünnepek-nemzeti jelképeink.

Dátum: 2021. 03.10.


Nézd meg a képeket! Melyik ünnepet ábrázolják a képek?

    

         

(március 15., farsang, Mikulás, ballagás, március 15., karácsony, október 23.)



Az ünnepek fontos részei az életünknek. Ezek a napok mások minta hétköznapok. Ilyenkor azt szoktuk mondani, hogy nemcsak szebb ruhát veszünk fel, de ünneplőbe öltöztetjük a szívünket is!

Milyen ünnepeink vannak?

  • családi ünnepek: születésnap, névnap

  • egyházi ünnepek: Karácsony, Húsvét, Pünkösd

  • közösségi ünnepek: Föld napja, Víz napja

  • nemzeti ünnepek.

Ma a nemzeti ünnepeinkről és a nemzeti jelképeinkről olvashattok.

Március 15.: az 1848-1849-es forradalom- és szabadságharc ünnepe.

    12 kvízkérdés a március 15-ről - alon.hu Emlékezzünk Március 15 hőseire! - 1848. március 15-én történt | Hírek |  infoEsztergom

1.Hallgasd meg Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét!


Ezen a napon kokárdát tűzünk a mellkasunkra, így emlékezve azokra a hősökre, akik életüket áldozták a hazáért és a szabadságért.

Ön tudja, ki készítette az első kokárdát?

Nemzeti zászlónk piros-fehér-zöld színeinek használata is 1848-tól vált hivatalossá:

Elfogták és kihallgatták a magyar zászló meggyalázóit | Alfahír

Augusztus 20.: az egyik legrégibb magyar ünnep, ekkor ünnepeljük államalapító első királyunkat, Szent Istvánt. Ez a nap a keresztény magyar állam több mint ezer éves fennállásának emléknapja is. Augusztus 20. az új kenyér ünnepe is, ilyenkor mindenütt az új búzából sütnek friss kenyeret.


Szent István király lovasszobra – Köztérkép Szent István király példája - Kereszténység és kapitalizmus Főoldal - Győri Szalon 

István király  Kiállítás - Koronázási palást - Museum.hu

Nemzeti jelképeink közé tartoznak koronázási jelvényeink, a korona, a jogar, az országalma, a koronázási kard, és a koronázási palást.

2.Nézd meg a következő mondát, ami Szent István megkoronázásáról szól!



Október 23.: az 1956-os forradalom ünnepe.

Az 1956-os forradalom hőseire emlékezünk | Hírek | ETO FC Győr              A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér blogja: Az 1956-os forradalom és  szabadságharc emlékéreEz történt 1956 októberében Magyarországon - alon.hu


Ha elolvasod a következő történeteket, akkor abban újabb nemzeti jelképeinkről olvashatsz!

Egy kisfiú írta a következő fogalmazást:

Amikor megkaptam az első bizonyítványomat, nagy izgalommal vettem a kezembe. Megakadt a szemem a borító elején az ezüst színű rajzon. Meg is kérdeztem anyukámtól, miért van rárajzolva ugyanaz a jel a bizonyítványomra, mint amit az osztályban, a tábla fölött látunk. Akkor tudtam meg, hogy az a magyar címer, az egyik legfontosabb jelképünk. Örülök neki, hogy magyar gyerek vagyok és nekem is van saját magyar címerem.

OKJ targonca, OKJ emelőgép, OKJ földmunka, OKJ Építési anyagelőkészítő gép,  OKJ Útépítő- és karbantartó gép - Hambalkó Autósiskola Dunaújváros,  Dunaföldvár       Amikor napokig tartó vita folyt az állami címerről » Múlt-kor történelmi  magazin » Hírek Nyomtatás               


Tomi írta a következő sorokat:

Nagy kézilabda szurkoló vagyok a családommal. Ha tehetjük, mindig elmegyünk oda, ahol a Veszprém csapata játszik. A kedvence Nagy Laci. Ha a válogatottban játszik, akkor a mez színe hasonlít a magyar zászló szneihez, amit apukámmal mindig lelkesen lobogtatunk.  Egyszer már megnéztük őket külföldön is. Amikor a meccs elején a nemzeti Himnuszt énekeltük, furcs abizsergés járta át a szívemet. Jó volt ott magyarnak lenni, mert mi nyertünk!


3.Hallgasd meg a magyar Himnuszt!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon